Terapevtka svetuje: Primerjajte se z drugimi!

Terapevtka svetuje: Primerjajte se z drugimi!

 

terapevtka-svetuje

Ja, prav ste prebrali. Svetujem vam, da se primerjate z drugimi.

A primerjajte se pametno.

Primerjate se lahko na različne načine. Seveda se lahko primerjate tako, da se na koncu počutite obupno glede sebe ali drugih. Ob ljudeh, ki jim gre slabše kot vam, se počutite nemočno, če ne morete pomagati, in morda doživljate strah, da se kaj podobnega ne bi zgodilo tudi vam. Ob ljudeh, ki jim gre bolje, pa doživljate občutek nezadostnosti in morda tudi kanček zavisti.

A ni nujno tako. Če se znate z drugimi primerjati pametno, se boste počutili motivirano, polno upanja in boste postajali (še) boljši človek.

Kako se primerjati s tistimi, ki jim gre SLABŠE kot vam?

Če berete članek o nekomu, ki je ostal brez vsega, se lahko osredotočite na to, kako težko je tej osebi. Lahko pa vas taka zgodba spomni tudi na vse stvari, odnose in okoliščine v vašem življenju, za katere bi nekdo drug dal vse, da bi jih imel, vam pa se morda zdijo samoumevne, ker ste nanje navajeni.

Namesto, da se počutite slabo, se lahko vprašate raje: za kaj vse sem lahko hvaležen? Kaj v mojem življenju že deluje?

Lahko ste hvaležni za večje ali manjše specifične stvari (npr. Hvaležen sem za današnjo kavo s kolegom) ali za splošne stvari (npr. Hvaležen sem, ker v Sloveniji vlada mir).

S tem, ko se primerjate z drugimi, ne pomeni, da mislite, da ste od njih boljši. Lahko pa vam pomaga, da se zaveste pozitivnih vidikov svojega življenja in samega sebe tudi pohvalite, ste nase ponosni, se počutite hvaležno in ste posledično srečnejši.

Kako se primerjati s tistimi, ki jim gre BOLJŠE kot vam?

Najuspešnejši ljudje na svetu uporabljajo prav to taktiko: opazujejo ljudi, ki so od njih na določenem področju uspešnejši in se vprašajo, kako jim to uspe. Ne iščejo izgovorov zase in se ne počutijo slabo, ker še niso na tej točki kot oni. Namesto tega se raje vprašajo: kaj ta oseba počne, da je tako uspešna. Kako lahko to znanje uporabim tudi jaz? Osebo, ki je od njih uspešnejša, uporabijo kot navdih. Razmišljajo: Če je tej osebi uspelo, lahko tudi meni. Da se! Možno je!

 

Da nas primerjanje z ljudmi, ki jim gre bolje, lahko navdihuje, potrjujejo tudi raziskave. V eni izmed študij so bolniki z rakom dobili informacijo o pacientih, ki so ravno tako imeli isto obliko raka, a jim je šlo nato na bolje. Raziskava je pokazala, da je bolnike ravno primerjanje z drugimi navdalo z upanjem, da se tudi njihovo stanje lahko izboljša. Posledično so imeli več motivacije za zdravljenje.

 

Torej primerjajte se z drugimi, a to počnite pametno. Primerjajte se tako, da se boste počutili dobro glede sebe in drugih, hvaležno in motivirano 🙂

 

Če vam je bil članek všeč, vas vabim, da se naročite na brezplačne e-novičke:

 Soglašam s politiko zasebnosti.

Ime (obvezno)

Elektronski naslov (obvezno)

 

 

4 Comments

 • by

  Ida

  Posted november 20, 2016 7:17 dop

  Bodi človek z velikim dobrim srcem!

  • by Hočem več Posted november 20, 2016 10:01 dop

   Tako je! 🙂

 • by

  Lidija

  Posted marec 27, 2017 10:26 dop

  Zelo pomembna je miselna naravnanost.

  • by Hočem več Posted marec 28, 2017 2:18 pop

   Ja, izredno pomembna.

Comments are closed.

Phone: 041 995 663
Parmova 14 v Ljubljani

Privacy Preference Center

Close your account?

Your account will be closed and all data will be permanently deleted and cannot be recovered. Are you sure?